Villa Ängelsbäck

Kläder som används

Kategori: Sovrum


Detta är den ständiga frågan. Var förvarar vi de kläder som inte ska slängas i tvätten och hur många plagg "får" man ha igång?

I sovrummet har vi nu ett utrymme mellan skorstenen och ytterväggen som är ett perfekt ställe att gömma kläder och morgonrocken mm på.

Jag hittade dessa smarta krokar på Ikea, tillsammans med en förpackning galgar så fick vi båda gott om utrymme, samtidigt som det inte är i ögonfallande när man kommer in i rummet.

En bra krok helt enkelt!

Allt går sakta men säkert framåt och vår "att göra lista" är ganska lång. Tur att vi har all tid i världen! ;)

Fönster

Kategori: Fasad


Fönstren är husets ögon och gör mycket för karraktären. Precis som med allt annat finns det många val man kan göra när man väljer vilken typ och funktion man vill ha för sina fönster. Vi har valt ett klassiskt fönster med spröjs och jobbat med symetrin i placeringen.

Vi har Tanumsfönster, som är den leverantör Rörvikshus använder sig utav. Vi gillade verkligen de fönster vi hade i vårt gamla hus och ville få med de fina detaljerna samtidigt som den moderna funktionen var viktig

Valet blev då en aluminiumklädd utsida, för förhoppningsvis mindre underhåll. Vi valde vridbara fönster så man kan ställa dem i vädringsläge utan att det regnar in och samtidigt få så mycket glasyta som möjligt. Med sidohängda fönster där exempelvis varje ruta är öppningsbar tar det mycket på ljuset. Alla fönster har fasta poster, alltså inga löstagbara spröjs. Skillnaden blir att posterna är bredare, ungefär 70mm jämfört med löstagbara som är ca 25-30 mm. Fördelarna är bla. Ett stabilt fönster och inga spröjs som kommer blåser bort med tiden.


För att få "allmoge" känslan på insidan valde vi träramen med rundad kant, man kan även välja en fasad som ger ett lite stramare intryck. Tillsammans med allmogelisterna som fönsterfoder och bröstlisterna som är en del av fönsterbrädan hittade vi helt rätt.


Både snickaren och målaren har gjort ett bra jobb för att alla kanter och övergångar skulle bli så bra som möjligt.

/Sandra

Trädgårdsinspiration

Kategori: Trädgård


Planerna för vår trädgård är ett virrvarr i huvudet, men det är just det här vi gillar bäst! Vi har en rejäl utmaning vår nya tomt som är strax under 3000 m2 och en höjdskillnad på 12-15m från ena änden till andra.

Det här är inte den första trädgården vi hugger tag i, men det behövs alltid bra inspiration och fakta för att nå fram till önskat resultat.

Favoriten är helt klart "Trädgårdsdesign" av Ann-Christin och Dan Rosenholm. Enkel att både läsa och bläddra sig igenom, fantastiska bilder! Du hittar alla årstider och alla tänkbara miljöer som man kanske kan ta med sig till sin egen trädgård. Ska du köpa en trädgårdsbok, så välj denna!


Sedan har vi även grundstenen och uppslagsboken "Vår trädgårdsbok" av Christel Kvant och Inger Palmstierna. En bra guide. Självklart hittar man även massor på nätet, men det är något visst med att bläddra fram och tillbaka i dessa fina böcker!

På återseende! //Sandra

 

 

 

Hur svårt kan det vara?

Kategori: Trädgård


Nu letar man med ljus och lykta efter våren. När blomkrukan utanför dörren fylldes för nästan fyra veckor sedan fick vi börja med att sätta in den för det blev kallt! Idag däremot var det lite mer värme, men fint inbäddat i regn :(

På kvällens promenad fann jag stora gröna knoppar på trädgrenarna, vitsippor och de sötaste Tussilago!

Var är den rätta platsen?

Kategori: Inredning


Jag fick två fina Hagedornhagen tavlor när jag fyllde år, förra året. Tanken var redan då att det var i detta hus de skulle hänga, men nu är frågan vilken vägg som är mest lämplig...

I trappan eller väggen man möter när man kommer upp från trappan?

Jag håller på med att tillverkan en lampa som ska hänga i trappan, så när den kommer upp kanske den hänger i vägen för tavlorna då?


 

Att få njuta av livet

Kategori: Life


Hej

I fredags var det dags för vår första fest i vårt nya hus och vilken kväll vi fick! Glada gäster som spred glädje långt ut på småtimmarna ;) Temat var glitter och det levde alla upp till, roligt när alla gästerna är så uppklädda och fina.

Det var tjejerna från "Juntan" och deras stiliga karlar som var på besök, bland annat denna rosa tjej och denna Fru.Som inflyttningspresent fick vi det fina Manifesto 2012 från Knaada, en kreativ kvinna med många fina prints! Det är bara positiva saker med att tillhöra en "junta", bland annat har de koll på vad som går hem hos Villa Ängelsbäck!Med manifestot följde även detta fina Olivträd som förhoppningsvis ska trivas på vår balkong i sommar.Helgen har varit full med besök av vänner och hos vänner, Roligt! Ja, och trädgårdsarbetet, som jag hade tänkt klämma in, det blev inget med det... med tanke på snön i lördags och rusket idag så kan det lika gärna kvitta. Bättre att njuta inomhus istället. Med vädergudarnas prognos för kommande vecka, så kan jag konstatera att vi nog kan fortsätta planeringen av trädgården på papper i lugn och ro.

Hoppas ni får ett bra avslut på påskhelgen och har samlat på er nya krafter!

Kram Sandra


Förberdelser

Kategori: Life


Nu är fokus på morgondagen, det är förberedelser till kvällen. Det är glitter, choklad, musik och några hemligheter. Förhoppningen är att vi även ska få lite vår och påskkänsla i huset!

Undrar just hur många bultar där finns i Ölandsbron!?

Plocka sten

Kategori: Tomt


Dessa fina eftermiddagar tillbringar vi nu ute. Snabbt hem efter jobbet och på med trädgårdskläderna!

Det är det här jobbet som är roligast, planera och gräva, plantera och slita lite :).

Ikväll så fortsatte vi på den blivande gräsmattan. Grunden för parkeringen och soptunnestationen är på plats, samt konstruktionen för inhängnaden till tunnorna är spikad med grannen. Överenskommelsen är att de står för material och vi bygger, bra tycker vi!

Planerna för påskhelgen är många, vi hoppas på bra väder så vi hinner med lite byggande och häckplantering och kanske även sådd av gräsmattan.

Sedan har vi "Glitterfest" på fredag med vännnerna från juntan, denna gången får även männen följa med ;) mycket stök och bök inför detta, men SÅ roligt!

På återseende!

Gräsmatta

Kategori: Tomt


Lördag blev söndag, jag påbörjade detta inlägget igår då vi höll på som bäst ute i "månlandskapet" men sedan blev det kväll och 35 års fest och ja, idag behövde vi tyfligen vila lite extra ;)

Hur som helst så påbörjade vi anläggandet av gräsmatta på den ytan vi har ovanför huset, mellan infartsvägen och gårdsplsnen. Vi kopplande på den stora jordfräsen till traktorn och körde och körde. Efter ett antal körningar kors och tvärs är all gammal åkermark och tuvor sönderkörda och vi har en ny grund att börja göra tomt på. Vi ska så gräs på den största ytan men också göra en parkering för två bilar och tillhåll för soptunnor, men det får vi ta i veckan eller i påskhelgen.

Nu ska jag bläddra i trädgårdsbökerna och hitta material för en häck, några bra tips?

// S